Sakarya Sapanca, dağ manzaraları ve ünlü Sapanca Gölü ile benzersiz bir doğaya sahiptir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ve kültürel mirası ile de öne çıkan bir ilçedir. Her mevsim bambaşka bir atmosfere bürünen Sapanca, romantik ve keyifli bir tatil fırsatı sunar. Hem İstanbul’a ve çevre illere yakın olması hem de kalabalıktan, gürültüden uzakta sakin ve dingin bir tatil imkanı sunması ile oldukça tercih edilir. Sapanca nerede, Sapanca’ya nasıl gidilir, Sapanca kamp yerleri, Sapanca yeme içme, Sapanca konaklama gibi merak edilen konuları Sapanca gezi rehberi yazımızda bulabilirsiniz. Piknik alanlarından, kahvaltı mekanlarına, göl kenarında tatlı su balığı restoranlarına, ormanda yürüyüş parkurlarına kadar tüm detaylı bilgileri size aktaracağız.
Sapanca, Sakarya ilinin oldukça popüler bir tatil beldesidir. Marmara Bölgesi’nde bulunan Sapanca’nın kuzeyinde Sapanca Gölü, güneyinde Samanlı Dağları, Geyve ve Pamukova ilçesi, doğusunda Arifiye, batısında ise Kocaeli’nin İzmit ilçesi yer alır.
Sapanca’ya nasıl gidilir sorusunun cevabı, özellikle karayolu olarak oldukça zengin bir ağa sahiptir. Türkiye’nin hemen hemen her noktasından karayolunu kullanarak Sapanca’ya rahat bir ulaşım sağlanır. Sakarya Sapanca ilçesine karayolu kullanarak rahat bir ulaşım gerçekleştirilir. İstanbul’dan 1- 1,5 saatte, Ankara’dan 3 saatte, Bursa’dan 2 saatte, İzmir’den 4 saatte özel araçlarla ulaşılır. Sapanca’ya otobüs ile gitmek isteyenler ise Sakarya ya da İzmit merkezden yarım saatte bir düzenlenen minibüs seferleri ile ilçeye kolayca ulaşım sağlanır.
Hava yolunu kullanarak ulaşmak isterseniz, en yakın havaalanı Kocaeli'de yer alan DHMİ Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’nı kullanmanız gerekiyor. Havaalanına iniş yaptıktan sonra özel transfer araçları ile ya da taksilerle Sapanca ilçe merkezine rahatça ulaşım sağlayabilirsiniz. Sapanca'ya trenle nostaljik bir şekilde de ulaşmanız mümkün. Pendik Yüksek Hızlı Tren Garı ile Sapanca Tren Garı arasında oldukça sık düzenlenen tren seferleri ile Sapanca’ya ulaşabilirsiniz.
Sapanca, Türkiye’nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi’nde yer alan Sakarya iline bağlı şirin ve turistik değeri olan bir ilçedir. Sapanca, Sakarya’nın güneyinde Pamukova ve Geyve, doğusunda Arifiye, kuzeyinde Serdivan ilçeleri, batısında Kartepe ilçesi ile komşu durumundadır. Kuzeyinde yer alan Sapanca Gölü’ne kıyısı olan Sapanca, Sakarya il merkezine 13 km mesafe uzaklıktadır. Samanlı Dağları’nın kuzey eteklerinde bulunan ilçe merkezi dağ eteği ovasında kurulmuştur.
Sakarya Sapanca, başta İstanbul olmak üzere çevre kentlere olan yakınlığı ve yemyeşil doğal güzellikleri sayesinde, kısa süreli tatiller için son yıllarda oldukça fazla tercih edilen bir lokasyondur. Özellikle Sapanca Gölü etrafında kurulan turistik tesisler ile popülerliği her geçen gün artmaya devam ediyor. Turizm gelirleri açısından da oldukça gelişmeye başlamıştır. Turizmin gelişmesiyle birlikte konaklama imkanları da gelişmeye ve çeşitlenmeye başlamıştır. Bu konaklama türlerinden en önemli olanlarından, ilçenin doğal ve tertemiz havasına yakışacak biçimde Sapanca bungalov evleri oldukça fazladır. Bu doğal ve güzel ilçede, Sapanca bungalov ev tatili yaparken keyifli keşifler yapabilirsiniz. Sapanca gezilecek yerler açısından oldukça geniş bir yelpaze sunar misafirlerine.
Sapanca gezi rehberi yazımızda Sapanca’nın eşsiz doğal güzelliklerini ve köklü tarihi geçmişin günümüze kalan eserlerini size tanıtacağız. Yazımızda, Sapanca gezilecek yerler listenizi hazırlarken size fikir verecek detaylı bilgileri bulabilirsiniz. Sapanca, her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olan, kalabalık şehirlerin stresinden ve kalabalığından uzakta, sakin ve huzurlu bir atmosferde zamanın nasıl geçtiğini anlamayacağınız uzun dönem ya da hafta sonu kaçamakları için ideal bir tatil alternatifi olabilir. Hem keyifli bir tatil geçirebilir hem de Sapanca gezilecek yerler listenizi tamamlayabilirsiniz. Ailenizle kaliteli vakit geçirebilir, eşinizle başbaşa romantik bir tatil geçirebilir ya da arkadaşlarınızla birlikte eğlenceli anlar yaşayabilirsiniz.
Sakarya Sapanca’nın en karakteristik yerlerinden biri olan Sapanca Gölü, tertemiz doğası, çevresindeki kahvaltı mekanları, alabalık restoranları, yürüyüş parkurlarının yer aldığı, atv ve bisiklet turları gibi aktivitelerin yapıldığı canlı ve eğlenceli gözde bir turizm merkezidir. Mavi ve yeşilin kavuştuğu göl, kalabalık şehirlerin arasına gizlenmiş bir cennet gibidir. Sapanca Gölü, doğal yaşam için de oldukça önemlidir. Yıl boyunca yapılan gözlemlerin sonucunda 28 familyaya ait 69 kuş türünün burayı yaşam alanı ve göç yolu olarak seçmesi Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Listesi’ne alınmasını gerektirmektedir. Sapanca Gölü ve çevresinde konaklama imkanları da oldukça gelişmiştir. Sapanca Gölü manzaralı veya dağ manzaralı Sapanca bungalov ev ile eşsiz bir deneyim yaşayabilirsiniz. Sapanca gezilecek yerler açısından şüphesiz en popüler konumlardan biridir.
Hem yerli yerli hem de yabancı turistlerin oldukça dikkatini çeken Maşukiye, Sapanca Gölü’ne oldukça yakındır. Sapanca’dan kalkan dolmuşlarla kısa sürede ulaşım sağlanır. Aygır Deresi boyunca yer alan restoranlarda doğanın büyüleyici güzelliği ve sakinliği eşliğinde huzurla köy kahvaltısı yapabilirsiniz. Bazı restoranlarda bulunan dere içerisindeki masalarda leziz mezelerin tadına bakabilir, taptaze tatlı su balıklarını afiyetle yiyebilirsiniz. Her mevsimi ayrı güzel Maşukiye’de sonbahar aylarında tarifsiz güzellikteki turuncu tonları, ilk bahar aylarında uyanan doğanın eşsiz görüntüsü karşılar sizi. Kayalar arasından akan şelalelerin önünde fotoğraf çekebilir, keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Maşukiye’de atv turu, ata binme, bisikletle dolaşma gibi etkinliklerle doğayı keşfe çıkabilirsiniz. Sapanca gezilecek yerler rotanızda mutlaka olması gereken doğal güzellikler arasındadır.
Kırkpınar, Sakarya’nın Sapanca ilçesine bağlı bir mahalledir. Sapanca Gölü’ne kıyısı bulunan mahalle, Sapanca ilçe merkezine 4 km mesafede yer alır. Sultan Abdülaziz döneminde Çerkezler tarafından kurulmuştur. İlk adı Çizemua Köyü anlamına gelen Çizemua Hable olan mahalle zamanla bölgede çok sayıda pınar olmasından dolayı Kırkpınar olarak değişmiştir. Kırkpınar ve Kurtköy sahilindeki restoranlarda yöresel lezzetleri deneyebilir, Bağdat caddesinde ve sahilde yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir ve piknik yapma fırsatı bulabilirsiniz. Otama Kırkpınar’ı ziyaret ederek doğal ve katkısız el yapımı sabunlar, kişisel bakım ürünleri, kahve gibi ürünlerden alabilirsiniz.
Sakarya Sapanca’nın kış turizminde önemli rolü olan Kartepe kayak merkezi, kış tatili için ilçeye gelen misafirlerin uğrak noktasıdır. Kartepe’ye ulaşmak için Sapanca’dan İzmit minibüslerine binerek Maşukiye’de inmelisiniz. Daha sonra tesise ulaşmak için buradan taksiye binmeniz gerekiyor. Türkiye’nin en yüksek kayak merkezlerinden biridir. Çeşitli seviyelerde yer alan kayak pistlerinden eşsiz Sapanca Gölü manzaraları da görülmektedir. Kayak merkezinde konaklama imkanları da bulunmaktadır. Sapanca gezilecek yerler arasında muhakkak olması gereken bir lokasyondur.
Sapanca yolu üzerinde yer alan park, Sapanca’ya 5 km mesafe uzaklıktadır. Sapanca Gölü manzarasına sahip Sakarya İl Orman Tabiat Parkı içinde yemek yeme ve konaklama imkanları bulunmaktadır. Sessiz ve sakin bir atmosfere sahip parkta, piknik yapabilir, okçuluk atışı deneyimleyebilir, atv kiralayabilir, at ya da eşeğe binebilirsiniz. Ailenizle ve sevdikleriniz temiz hava alarak keyifli bir gün geçirebilirsiniz.
Sapanca’ya 15 dakikalık mesafede yer alır. Her yaştan insanın eğlenceli ve keyifli vakit geçirebileceği Ormanya Doğal Yaşam Parkı, Sapanca gezilecek yerler arasındaki keyifli yerlerdendir. İçerisinde hayvanat bahçesi, doğa eğlence alanı, hobbit evleri, botanik parkı gibi farklı alanlar bulunmaktadır. Doğal ve vahşi hayatın izlenebildiği parkta, kamp, piknik, doğa yürüyüşleri ve bisiklet turu yapabilirsiniz. Masalsı ve etkileyici bir havası bulunan Ormanya çocuklu ailelerin ve her yaştan insanın eğlenceli vakit geçirebileceği bir ortama sahiptir.
Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan Rüstem Paşa Camii, 16. yüzyılda imareti, hamamı ve kervansarayı olan bir Külliye şeklinde inşa edilmiştir. Camii kısmı çeşitli restorasyonlarla ayakta kalmıştır. Mimari açıdan ahşap çatı ve kiremit ile örülmüştür. Kerpiç ahşap karışımı olan eser, 1200 kişi kapasiteye sahiptir. Sapanca’nın önemli yapılarından biridir.
Sultan Abdülmecit’in 4. eşi tarafından 1892 yılında yaptırılmıştır. Mimari dokusu büyük ölçüde orijinalliğini korumaktadır. Yığma taş ve tuğla mimarisi ile yapılmıştır. Rahime Sultan Camii, bir kubbeye sahiptir ve içi oymalarla süslenmiştir.
1887 yılında Osmanlı veziri Hasan Fehmi Paşa tarafından yaptırılan camii, Sapanca'ya 3 km uzaklıktaki Mahmudiye Köyü’nde yer alır. Sade bir mimariye sahip olan beyaz ve dikdörtgen bir yapıdır. Camiinin içi kalem işleri ile süslenmiştir. Bahçesinde bir şadırvan bulunmaktadır. Cami içindeki ince işçilik ve özenli detaylar burayı Sapanca'nın en önemli eserlerinden biri haline getirir. Tarihi dini yapıları ziyaret etmeyi sevenlerin Sapanca gezi rehberinde yer alması gereken yapılardandır.
Çarşıda bulunan eser, 1889 yılında inşa edilmiştir. Camii, adını bulunduğu mahalleden almıştır. Çatısı ahşap olan camiinin iç dekorasyonu da ahşap detaylarla yapılmıştır. Dış yapısı taş örgü ve oymalı desenlerle süslüdür. İçi ise dini levhalarla döşenmiştir. Klasik Osmanlı ahşap pencereleri vitraylarla bezenmiştir.
Osmanlı Dönemi’nde kalan eser, bir rivayete göre tarihi İpek Yolu üzerinde yer almaktadır. Sapanca’nın Ünlüce Caddesi’nin başında Kemer Mezarlığı girişindedir. Şehir içi dolmuşlar ulaşabilen Vecihi Kapısı, kesin olarak bilinmese de Mimar Sinan'ın yaptığı söylenir. Ancak kitabede, burada nahiye müdürlüğü yapan Yanyalı Vecihi Orhan Bey’in yaptırdığı yazar.
Justinianus Köprüsü, Sapanca Gölü’nün sularını Sakarya Nehri’ne aktaran Melas Çayı (Çark Deresi) üzerinde yer alır. Anadolu’daki en görkemli Erken Bizans Dönemi anıtsal yapılarından biridir. Bizans İmparatoru Justinianus tarafından MS 558-560 yıllarında yaptırılmış bir taş köprüdür. Beş Köprü olarak da anılan eser, 365 m uzunluğunda 9,85 m genişliğinde ve 12 kemerli bir yapıdır. Köprünün batı kısmında bir tak izi, doğu kısmında apsisli ve köprüyle ilgili tonozlu bir yapı bulunur. Zamana direnen eser, 1500 yıldır ayaktadır. 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmıştır. Trafiğe kapalı olan yapı, Sapanca gezi rehberi rotanızda olması gereken bir eserdir.
Köklü bir tarihe sahip olan Sapanca, Bizans Döneminden günümüze kalan eserleri ile de dikkat çeker. Sapanca gezilecek yerler listesinde olması gereken Bizans kalıntıları veya Bizans lahitleri olarak bilinen önemli bir kültürel mirastır. Bu lahitler, Açık hava müzesi şeklinde Sapanca Hükümet konağı bahçesinde sergilenir. Bu eserlerin haricinde Britanyalı son kralın gizlendiği tarihi kalenin kalıntıları Sapanca Kurtköy Köyiçi’nde yer alır.
Kalabalıktan uzaklaşmak ve doğayla iç içe olmak isteyenler için Sapanca kamp yerleri oldukça fazla seçenek bulabileceğiniz, yeşilin ve mavinin buluştuğu eşsiz bir lokasyondur. İsterseniz ücretsiz bir şekilde çadır kurabilir isterseniz de karavan kampı yapabilirsiniz. Sapanca’da yemyeşil ve oksijen deposu bir doğada kendinizi dinleyebileceğiniz bir gün geçirebilirsiniz. Sapanca kamp yerleri yılın her döneminde birçok misafiri ağırlamaktadır.
Sapanca Gölü Kamp Alanı: Sapanca Gölü, hem Sakarya hem de yakın şehirlerden gelenlerin hafta sonunu geçirmeyi tercih ettiği bir yerdir. Gölün çevresinde ücretsiz bir şekilde kamp kurabilirsiniz.
Koru Kamp Alanı: Oldukça popüler olan bu kamp alanında güvenli bir şekilde kamp kurabilirsiniz. Giriş ücretlidir. Çadır veya karavan kampı yapılmaktadır. Atv safari, kano, balık tutma, doğa yürüyüşü gibi aktiviteler yapabilirsiniz.
Soğucak Yaylası Kamp Alanı: Sapanca Gölü’nün kuş bakışı manzarasında doğa ile iç içe vakit geçirebilirsiniz. Buraya gelmeden önce merkezden yiyecek ve diğer ihtiyaçlarınızı karşılamalısınız. Giriş ücretsizdir.
Kırkpınar Sahili Kamp Alanı: Göl kenarında huzurlu ve sakin bir şekilde kamp yapabilirsiniz. Giriş ücretsizdir. Göl çevresinde yer alan işletmelerden yeme içme, elektrik, tuvalet ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
Göl Kenarı Saklı Bahçe Camping: Sapanca’nın en nezih kamp alanlarından biridir. İlçe merkezine 7 km mesafededir. Kamp alanında yeme içme alanları, tuvalet, duş, elektrik, 24 saat sıcak su, wi-fi, çocuk oyun alanları gibi pek çok imkan bulunur. Giriş ücretlidir.
Ayrıca Karagöl Yaylası Kamp Alanı, Kartal Vadisi Dağ Evleri Kamp Alanı, Çiğdem Yaylası Kamp Alanı, Seka Kamp Alanı gibi içinizi açacak tertemiz tabiatı ile huzur bulacağınız kamp yerleri bulunmaktadır.
Sakarya Sapanca, Karadeniz, Çerkez ve Boşnak mutfaklarından oldukça etkilenen bunun yanında kendine özel yöresel lezzetleri bulunan bir yerdir. Sapanca denince ilk akla gelen alabalıktır. Özellikle Sapanca Gölü kenarında yer alan alabalık restoranlarında tavada, kiremitte ya da ızgarada servis edilen lezzetli ve taze balıkların tadına bakabilirsiniz.
Sapanca yeme içme konusunda pek çok alternatif sunar. Yöresel lezzetleri arasında ıslama köfte, cevizli lahana, cevizli pekmezli lokum, yeşil fasulye turşusu, yoğurtlu yeşil erik, kabaklı lahmacun, kiremitte alabalık, bulgur çorbası, kabak tatlısı, Adapazarı böreği gibi değişik tatlar bulunur. Dilerseniz fast food olarak lahmacun, pide, kebap ve ızgara et çeşitlerini de bulabileceğiniz pek çok restoran da bulunmaktadır. Merkezde ya da Sapanca Gölü kenarında nezih ortamlarda lezzetli yiyecekler yiyebileceğiniz birçok restoran ve cafe bulabilirsiniz.
Sapanca konaklama imkanları açısından oldukça geniş bir portföye sahiptir. Turizmin burada gelişmesiyle birlikte doğaya uyum sağlayan şirin Sapanca bungalov evleri de oldukça popülerleşmeye başlamıştır. Sağlığa faydalı nefes alabilen mimarisi olan Sapaca bungalov ile benzersiz bir tatil geçirebilirsiniz. Çoğunlukla tek katlı ve üçgen çatılı Sapanca bungalov evleri her mevsim tatil yapmaya elverişli konaklama türleridir. Açık kat planlı, geniş ve aydınlık yaşam alanları ile bungalovlar ferah bir atmosfer sunar. Ailenizle, sevdiklerinizle ya da arkadaşlarınızla doğanın içinde eğlenceli ve keyifli bir tatil planı yapabilir, tüm yorgunluğunuzu atabilirsiniz.
Sapanca bungalov evleri, jakuzili, şömineli, ısıtmalı havuzlu, korunaklı muhafazakar bahçeli, balayı gibi pek çok konsepte ve özelliğe sahiptir. Doğayla baş başa olacağınız, konforlu şekilde kamp hissiyatı yaşayabileceğiniz benzersiz bir deneyim sunar. Bol bol temiz hava alacağınız, küçük doğa yürüyüşlerine çıkabileceğiniz bir ortamda çocuklarınızla ve sevdiklerinizle kaliteli vakit geçirebilirsiniz. Deneyimli ve uzman ekibi ile hizmet veren Villa Reyonu adresinden geniş bir Sapanca bungalov ev yelpazesi arasından dilediğinizi seçebilirsiniz. Erken rezervasyon fırsatlarından faydalanarak cazip fiyat aralıklarıyla ekonomik bir tatil planlayabilirsiniz. Sorunsuz ve kusursuz bir bungalov tatili ile evinize huzurlu ve dinlenmiş olarak döneceksiniz.
İnsan kalabalığından uzak, ev konforunda ve doğayla iç içe bir villa tatili için yapmanız gereken tek şey Villa Reyonu’ndan rezervasyon yaptırmak. Villa Reyonu TÜRSAB ve ETBİS kayıtlarıyla misafirleri için en güvenilir kiralık villa rezervasyon ve konaklama seçeneklerini sunuyor. Rezervasyon öncesi ve sonrasında bizimle direkt iletişime geçebilir ve sizin için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanabilirsiniz.
Özellik |
---|