Kos Adası, Yunanistan’ın On İki Adalar (Dodecanese Adaları)vilayetinden bir tanesidir. İstanköy olarak da tanınan Kos Adası, her yıl yurtdışı tatili yapmak isteyen insanlar tarafından oldukça tercih edilen bir lokasyondur. On İki Adaların yüzölçümü olarak en büyük üçüncü adası olan Kos Adası, gezilecek yerleri, birbirinden güzel plajları, eşsiz doğası, hareketli gece hayatı, su sporları seçenekleri ve farklı konaklama olanaklarıyla her kesimden insanın tatil anlayışına hitap eden bir yerdir.
Kos Adası, sakin ve dingin bir tatil imkanı sunduğu gibi hareketli ve canlı bir tatil imkanı sunmasıyla da ön plana çıkmaktadır.Nisiros ve Kalimnos adaları arasında yer alan Kos Adası, tarih boyunca çeşitli uygarlıkların etkisinde kalarak zengin bir tarihi geçmişe sahip olmuştur. Her köşesi buram buram tarih kokan Kos Adası gezilecek yerler açısından oldukça çeşitlilik sunar. Tıbbın babası olarak bilinen antik çağın ünlü hekimi Hipokrat’ın eğitim aldığı hastane olan Asklepion,Casa Romanave Neratzia Kalesi Kos Adası gezilecek yerlerden yalnızca birkaçıdır.
Kos Adası tarihine baktığımızda, Yunan mitolojisinde yer aldığına göre hastalıklara deva bulan bir Asklepion adasıdır. Arkeolojik tespitler ışığında Kaos Adası’nın tarihi prehistorik çağlardan itibaren iskan gördüğüne işaret etmektedir. M.Ö. 14. yy.’da Minos uygarlığı adaya yerleşmiştir. Daha sonra Akalar ve akabinde Dorla tarafından iskan edilmiştir. M.Ö. 5. yy.da Pers İmparatorluğu tarafından istilaya uğramıştır. Fakat Atina askerleri Perslerin ilerleyişini durdurarak adadan göndermişlerdir. M.Ö. 460 yılında tarihin ilk tıp okulunu kuracak ünlü hekim hipokrat dünyaya gelmiştir.
M.Ö. 86 yılında Roma İmparatorluğu kolonisi olan Kos Adası, yüzlerce yıl sürecek Roma hakimiyetinde kaldıktan sonra, Roma’nın zayıflamasıyla M.S. 1204 yılında yükselişe geçen Venedikliler tarafından işgal edilmiştir. Sonraki yıllarda Rodos’u ele geçiren Saint John Şövalyeleri’nin eline geçen Kos Adası, birçok eserle donatılmıştır. Daha sonra 1522 yılında Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetine girmiştir. Ta ki 1912 yılında İtalyanların bu durumu değiştirene kadar böyle devam etmiştir. 1943 yılında Almanlar tarafından işgal edilerek Kos Adası karanlığa bürünmüştür. Son olarak 1948 yılında Kos Adası Yunanistan’a verilerek bugünkü varlığına kavuşmuştur.
Bodrum ve Turgutreis arasında kalan bölgede bulunan Kos Adası’na Katamaran ve feribot gibi ulaşım araçlarıya ulaşabileceğiniz keyifli bir tatil destinasyonudur. Masmavi denizi ve tertemiz doğası ile sizi ilginç bir tatil fırsatı bekliyor. Tatilinizde Kos Adası planları yapmaya başladıysanız eğer, ihtiyacınız olduğunda size yardımcı olacak Kos Adası gezi rehberi yazısı hazırladık. Tatilinize başlamadan önce size yardımcı olacak bilgiler ve hatta ada hakkında ilginç detaylar bulabilirsiniz. Kos Adası gezilecek yerler,Kos Adası nerede,Kos Adası’na nasıl gidilir,Kos Adası yeme içme,Kos Adası yakını konaklama,Kos Adası plajlar gibi merak edilen soruların cevabını bulabileceğiniz detaylı bir yazı kaleme aldık.
Kos Adası nerede diye merak ediyorsanız, On İki Adalardan bir olan Kos Adası, Yunanistan’ın doğusunda yer alan ve Türkiye’nin batı kıyısı olan Ege Denizi’ndedir. Buraya en yakın ada Kalymnos’tur. Konum olarak bakıldığında Turgutreis ve Bodrum beldeleri arasında yer alan Kos’un, Türkiye’ye olan uzaklığı 12 km’dir. Komşu ülke Yunanistan topraklarına bağlı olduğu için adaya pasaport ile giriş yapılmaktadır. Eskiden Osmanlı toprağı olan adada Yunan vatandaşı olmuş 3000’e yakın Türk yaşıyor. Yüzölçümü 287,2 km² olan Kos Adası’da 50 bin civarında kişi yaşamaktadır.
İstanköy ya da Kos Adası, Bodrum Yarımadasının karşısında ve 8 mil uzaklıkta bulunan Ege adalarından bir tanesidir. Yunanistan’ın On İki Adalar Eyaletine bağlıdır. Ege Denizi'nde Karya sahiline yakın konumdadır. Adanın başlıca geçim kaynağı turizmdir.
Kos Adası’na nasıl gidilir sorusunu en pratik cevabı, Bodrum ya da Turgutreis beldelerinden feribotla ulaşımdır. Yaz sezonu başladığında (Nisan - Ekim) her gün düzenli olarak seferler gerçekleştirilir. Bodrum’dan sabah saat 9:30’da kalkan feribotlar, Kos Adası’ndan akşam üzeri saat 18:00’da Bodrum’a geri dönmek üzere hareket ediyor. Kos - Bodrum arası sefer düzenleyen acentalar iki limandan hareket etmektedir. Birincisi Bodrum Kalesi’nin yakınındaki Kale Limanı, ikincisi ise Bodrum İçmeler beldesinde bulunan Yeni Liman’dır. Kos’a gidebilmek için Schengen vizenizin olması gerekiyor. Schengen vizeniz yoksa kapı vizesi alarak Kos Adası’na kolay bir şekilde gidebilirsiniz.
Bodrum’dan Kos Adası’na sefer düzenleyen birkaç seyahat acentası şöyledir;Yeşil Marmaris, Bodrum Express Lines, Turkish Sealines, Erturk Lines. Yaklaşık 45 dakika ila 1 saat arasında süren bir yolculukla Kos Adası’na varabilirsiniz. Yeşil Marmaris Acetasında bulunan katamaranlarla ise daha hızlı bir şekilde 20 dakikada ulaşım sağlayabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında oldukça yoğunluk yaşanan Kos Adası feribot seferlerinde yerinizi önceden ayırtmanız gerekir. İnternetten aldığınız biletleri de bir karışıklık yaşanmaması için teyit ettirmeniz de fayda vardır.Kos Adası’na nasıl gidilir sorunun diğer bir cevabı da hava yolu ulaşımıdır. Türkiye’den direkt uçuş seferi olmasa da Atina aktarmalı uçuşla Kos Adası’na gidebilirsiniz. Kos Havalimanı adanın merkezinde olduğu için konaklayacağınız yere ya da gezmek istediğiniz yere araba kiralayarak veya otobüslerle gidebilirsiniz.
Ege denizinin en gözde adalarından biri olan Kos Adası, İstanköy şeklinde de bilinir. İklimi sayesinde tatilcilerin en sevdiği yerlerden biri olan Yunanistan Kos Adası’nda nisandan kasıma kadar neredeyse çok az yağmur yağar. Güneşin ve denizin keyfini uzun bir şekilde sürmek isteyenlerin uğrak noktası Kos Yunanistan’dır.
Geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu topraklar Yunan mitolojisinde, hastaları iyileştiren tanrı olarak bilinen Asklepios’un adasıdır. Kos Adası’nda tarihin ilk tıp okulunu kuran Hipokrat doğmuştur. Bu sebeple Kos Adası’na gittiğinizde Hipokrat’ın Çınar Ağacını görülmeye değerdir. Her bir adımınızda tarihi doyasıya yaşayacağınız bu adada unutulmaz tarihi manzaraları kolaylıkla yakalayabilirsiniz.
Yunanistan’ın 12 Adalar vilayetine bağlı olan Kos Adası nerede diye fazlasıyla merak edilir. Net lokasyon belirtmek gerekirse Kos, Bodrum Yarımadasının karşısındadır. Bodrum Kos Adası arasının kısa mesafe olmasından dolayı ekonomik villalar ile konforlu bir şekilde konaklarken, günübirlik Kos Adası’nı da ziyaret edebilirsiniz.
Bodrum Kos arası kaç kmsorusu, tatil severlerin cevabını aradığı bir konudur. Bodrum Kos arası 23 km aralığındadır. Sadece 2 buçuk saatte Bodrum’dan Kos Adası’na gidilebilir. Kos Adası’nda gezilecek yerler ise Neratzia Kalesi, Cezayirli Hasan Paşa Camii, İstanköy Arkeoloji Müzesi, Casa Romana Evleri, Defterdar İbrahim Paşa Camii olarak sıralanabilir. Kos Adası haritası içerisinde bu yerleri kolaylıkla bulabilirsiniz.
Kos Adası’na nasıl gidilir sorusunun cevabı da son derece basittir. Herhangi bir Yunan adasına ulaşmanın en kolay yolu direkt uçuştur. Ama eğer Türkiye’den Kos Adası’na gidecekseniz çok kolay ve eğlenceli bir şekilde ulaşımı sağlayabilirsiniz. Bodrum Kos Adası arasında feribot seferleri yapılır. Bu feribot seferlerine katıldığınızda deniz manzarasıyla birlikte Kos Adası’na gidebilirsiniz.
Kos Adası’nda neler yapılır diye sorulduğunda birçok cevap verilebilir. Alışveriş yapmak, adayı dolaşmak ya da sahillerine gitmek bu cevaplardan birkaçıdır. Therma, Lambi, Camel ve Paradise sahilleri gezilebilecek yerlerden bazılarıdır.
Kos Adası’ndan diğer adalara da kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Kos Adası’ndan hangi adalara gidilir diye sorulduğunda Leros, Patmos, Nisiros, Symi, Lipsi, Kalymnos, Tilos, Karpathos, Astypalaia, Kastellorizo, Paros, Naxos, Santorini, Samos, Ikaria, Fourni, Cyclades, Syros ve Amorgos adaları şeklinde cevap verilebilir. Bu adalara Kos Adası’ndan bineceğiniz feribotla kolayca ulaşabilirsiniz.
Bütün bu güzel yerleri görmek ve gezmek istiyorsanız yapmanız gereken şey villa kiralamaktır. Villa seçeneklerimiz arasından kriterlerinize en uygun villayı kiralayarak huzurlu tatilinizde günübirlik olarak Kos Adası’na gidebilirsiniz.
Neratzia Kalesi diğer adıyla Şövalye Kalesi, Saint John Şövalyeleri tarafından 1380 yılında inşa edilmiştir. Osmanlı saldırılarına karşı korunmak için karargah olarak kullanılan kaleyi, 1523 yılında Osmanlılar ele geçirmiştir. 2017 yılında yaşanan depremde ağır hasar alan kale, henüz restore edilmediği için kapalı durumdadır. Bir hendek üzerinde yer alan kalenin girişindeki açılıp kapanan köprüde fotoğraf çekebilirsiniz.
Hipokrat ağacının yanında bulunan Gazi Hasan Paşa Camii, 1786 yılında Cezayirli Gazi Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kemerler üzerine inşa edilmiş iki kattan oluşan camii, kesme taşlardan yapılmıştır. Cezayirli Gazi Hasan Paşa Camii, Kos Adası gezilecek yerler listenizde olması gereken ve mimarisiyle dikkat çeken bir eserdir.
Kos Adası gezilecek yerler denince ilk akla gelen yerlerden biri olan Hipokrat Çınar Ağacıdır. Neratzia Kalesi’nin girişinin hemen önünde yer alır. 14 metrelik gövde çapı ile Avrupa’nın en geniş ağacı olan Hipokrat Çınar Ağacının altında tıbbın babası olarak kabul edilen Hipokrat’ın öğrencilerine ders verdiğine inanılıyor. Bu tarihi ağacın altında serinlemek oldukça keyifli olacaktır.
Her yerinden tarih fışkıran Kos Adası’nın tüm tarihi eserleriEleftheria Meydanı’nda yer alan Kos Arkeoloji Müzesi’nde bir arada bulabilirsiniz. Kos Adası gezilecek yerler arasındaki en özel yerlerden biridir. Adanın köklü tarihine ışık tutan müzede Yunan, Helenistik ve Roma Dönemi eşsiz eserleri sergilenmektedir. Agora, Odeon, Roma Evi ve Batı Arkeoloji Bölgesinden çıkan birbirinden değerli eserler çoğunluğu oluşturmaktadır.
Casa Romana’nın bulunduğu caddede yer alan Roman Odeon Of Kos, Antik Yunan’da konserlerin verildiği 750 kişilik küçük bir amfi tiyatrodur. M.S. 1. ve 2. yy’da inşa edildiği düşünülmektedir. İlk 9 oturma sırası orijinal mermerdir ve restore edilmiştir. Sahne ve kulisi beşgen bir yapıya sahiptir. Sahnenin yer döşemesinde mozaik bulunmaktadır. Kemerler arasındaki nişler içinde heykeller yer almaktadır. Kos Adası gezilecek yerler arasında 7/24 ziyarete açık yapılardan biridir.
Kos Adası şehir merkezine 5 km mesafede yer alır. Harika bir manzaraya sahip şekilde konumlanmıştır. Kos Adası gezilecek yerler arasında üst sıralarda olmayı hak eden önemli bir şehirdir. M.Ö. 357 yılında inşa edilen Asklepion, tıp ve sağlık tanrısı Asklepion’a adanmış bir antik çağ hastanesidir. Antik Yunan döneminde ülkenin dört bir yanından şifa için buraya gelenlerin merkezi olmuştur. Kos doğumlu, tıbbın kurucusu Hipokrat bu Asklepion’da eğitim görmüştür.
Agora kelime anlamı olarak çarşı, pazar yeri demektir. Antik çağda insanların alışveriş yaptığı ve önemli konular için toplanılan hareketli mekanlardır. Antik çağın günlük yaşantısının izlerin sergileyen Agora, M.Ö. 366 yılında liman etrafında birkaç yönetim binası ve tapınak ile inşa edilmeye başlanmıştır. Zamanla dükkkanlar, hamamlar, çeşmeler ve tapınaklar inşa edilerek genişletilir. Agora’nın kuzeyinde Afrodit Tapınağı, Herkül Tapınağı ve 5. yy’a ait Hristiyan bazilikası bulunmaktadır. Buradan çıkan Hipokrat heykeli ve mozaikler Kos Müzesinde sergilenmektedir. Kos Adası gezilecek yerler içinde tarihi dokusu ile öne çıkan yerlerdendir.
Kos Adası’nın kalbinin attığı oldukça hareketli ve keyifli yerlerden biridir. Hediyelik eşyalardan yöresel yiyeceklere kadar çeşitli ürünlerin satıldığı kapalı bir pazar alanıdır.
Casa Romana olarak bilinen Roma Evi, Kos Adası gezilecek yerler açısından mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Etkileyici bir mimariye sahip Roma Evi, Roma Dönemi bolluk ve bereketi temsil eden en güzel örneklerden biridir. Roma Evi’nin en ihtişamlı yerlerinden biri zemin mozaikleridir. Helen izleri taşıyan mozaiklerden dolayı yapının 1. yy’da ilk bölümünün yapıldığı, diğer bölümlerinin ise 3. yy’da Roma Döneminde ek olarak yapıldığı düşünülmektedir. 36 oda ve 3 avlu bulunan yapıdan çıkan eserler Kos Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.
Marmari ve Tigaki Plajları birbirine çok benzeyen ve aralarında bir göl bulunan plajlardır. Tıpkı diğer Kos Adası plajları gibi sahili ince kumludur. Kos Adası’nın kuzey kıyılarında yer alır. Denizi tertemiz ve sığdır. Şezlong ve şemsiye kiralama yapabilirsiniz. Ayrıca su sporları da yapabileceğiniz plajlardır. Sahilde at turu yapabilir, plaja yakın tesiste go-kart’a binebilirsiniz.
Kos Adası plajları içinde en çok sevilen ve rağbet gören plajdır. Kos Limanına 10 km mesafede yer alır. Özel araçla 10-15 dakikalık bir yolculukla ulaşabilirsiniz. Uzun, tertemiz ve platin beyazı incecik kumsala sahiptir. Denizi berrak ve sığdır.
Kos Adası gezilecek yerler arasında oldukça popüler olan Kefalos – Ag. Stefanos Plajı, kıyıya yakın durumda olan kilisesi ve bazilika kalıntıları ile diğer Kos Adası plajlarından ayrılan mistik bir atmosfere sahiptir. Şnorkel ile yüzerek berrak denizin için rengarenk balıklar arasında keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.
İsminden de anlaşıldığı gibi termal suları sayesinde, Kos Adası plajları arasında oldukça popüler olan Therma Plajı, küçük kayalıklarla çevrilmiş termal sıcak suyun olduğu küçük bir havuza sahiptir. Kos Limana 10 km uzaklıkta yer alır. Burada tesis olmadığı için hazırlıklı gitmelisiniz.
Kos Adası plajları içinde merkeze yakın bir plajda denize girmek isterseniz Lambi Plajı tam size göredir. Kos Limandan otobüslerle kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Kumlu ve dalgasız olan Lambi Plajı, yeme içme, şezlong şemsiye gibi olanaklara sahiptir. Burada yer alan yel değirmenlerinde fotoğraf da çekebilirsiniz.
Kos Adası ziyaretinizde Yunanistan kapı vizesi almak için gerekli evrakları tamamlamanız gerekmektedir. Daha sonra evrakları 1 hafta öncesinden seyahat acentasına teslim etmeniz gerekiyor. Seyahat acentaları ile adaya giriş çıkışınız, güvenlik prosedürleri organize ediliyor. Sınır kontrol noktasındaki yetkililere evrakları göndererek pasaportlar onaylanıyor. Kapı vizeniz onaylandıktan sonra Yunan adalarına sorunsuz bir şekilde seyahat etmeniz için gerekli olan işlemler tamamlanmış oluyor. Yunanistan kapı vizesi tek giriş hakkı tanıyan ve en fazla 7 günlük verilen bir vize türüdür. Kapı vizesi alma süresi 7 - 8 gün sürebileceği için tatil planınıza göre bir hafta önceden başvuruda bulunmanızda fayda vardır.
Kos Adası feribot ücretleri aynı gün içinde ve farklı günlerde gidiş - dönüş olmak üzere farklı tarifeler üzerinden belirlenmektedir. Yetişkin aynı gün gidiş - dönüş 26€, farklı günlerdegidiş - dönüş 36€’dur. 0 - 6 yaş çocuklardan sadece liman ücreti alınıyor. 6 - 12 yaş arası çocuklar için ise feribot ücreti için % 50 indirim uygulanmaktadır.
Kos Adası yeme içme konusunda Ege mutfağı ile benzerlikler göstermektedir. Yemekleri çoğunlukla zeytinyağı ile yapılır. Taze sebze ve meyveler, doğal ot çeşitleri, peynir türleri ve meze seçenekleri oldukça meşhurdur. Deniz ürünleri, Kos Adası mutfağında ağırlıklı olarak kullanılır. Kalamar, karides ve ahtapot çokça yapılan ürünlerdir. Kos Adası’nın kendine özgü yiyecekleri arasında keçi sütünden yapılmış ve şarapta olgunlaştırılan posa peyniri, kızartılmış peynir saganaki, Greek salata, güneşte kurutulmuş ahtapot, üzerine peynir eritilmiş musakka, kalamar dolma, lazanyaya benzeyen pitaridia, aşureyi anımsatan barbara tatlısı, Paskalya Bayramında yaptıkları hamur işi lamproites, peynir mücveri katimeria, domates reçeli, kekik balı yer alır. Birbirinden farklı bu yöresel lezzetleri denemeden Kos Adası’ndan ayrılmayın.
Etnik restoranlardan yerel tavernalara, dünya mutfağından lezzetler sunan şık ve gurme restoranlara kadar Kos Adası’nda her misafirin damak zevkine hitap eden bir mutfak bulunmaktadır. Kos Adası’nın popüler restoranları arasında deniz ürünleri tatmak için merkezde olan Caravelle Restaurant, et yemek isteyenler için Stavlisio Steak House, romantik bir ortamı olan Kaseta, Platani Köyünde yer alan ve Türk lezzetleri sunan Restaurant Arap, Taverna Antonas, Aegean Restaurant, Posidonia Restaurant, Mummy’s Cooking Restaurant ve Restaurant Alexandros yer alır. Restoranlarda caciki, patlıcan ezme, kadayıfi, baklava, fava ve tarama gibi alışık olduğumuz lezzetleri de bulabilirsiniz. Yunanistan'ın meşhur içkisi Uzo da hafif ve kolay içimi ile denemeniz gereken içeceklerdendir.
Kos Adası yakını konaklama alternatifi istiyorsanız, konfor ve lüks bir tatil sunan Muğla kiralık villa seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. Kos Adası gezilecek yerler rotanızı tamamladığınızda özel havuzlu ve korunaklı bahçe alanı ile öne çıkan Muğla villa kiralama opsiyonu ile kusursuz bir tatil fırsatı elde edebilirsiniz. Deniz ve doğa manzaralı birbirinden farklı ve modern mimariye sahip yüzlerce villa seçeneğini Villa Reyonu adresinde bir arada bulabilirsiniz. Bir evde bulunması gereken tüm mutfak ve ev eşyaları ile ev konforunda ailenizle ve sevdiklerinizle ya da arkadaşlarınızla huzurlu bir tatil geçirebilirsiniz. Cazip fiyat aralıkları ile her kesimden insanın bütçesine zevkine uygun kiralık villa arasından dilediğinizi seçebilirsiniz.
İnsan kalabalığından uzak, ev konforunda ve doğayla iç içe bir villa tatili için yapmanız gereken tek şey Villa Reyonu’ndan rezervasyon yaptırmak. Villa Reyonu TÜRSAB ve ETBİS kayıtlarıyla misafirleri için en güvenilir kiralık villa rezervasyon ve konaklama seçeneklerini sunuyor. Rezervasyon öncesi ve sonrasında bizimle direkt iletişime geçebilir ve sizin için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanabilirsiniz.
Özellik |
---|